Jousimetsästyksen suosio kasvaa

Kokenut jousimetsästäjä Mikko Korte selvitti jousikokeen ensimmäisellä yrittämällä, mikä sai miehen myhäilemään tyytyväisenä.

Mikko Korte on harrastanut jousimetsästystä ainakin kuusi vuotta. Tähän mennessä hän on ampunut taljajousella etupäässä jäniksiä, fasaaneja ja majavia.
Jousimetsästys kiinnostaa, koska se on haastavampaa kuin ruutiaseella metsästäminen.
– Siinä on oma jännityksensä. Myös riista saa mahdollisuuden, sillä se ei ole läheskään joka kerta ammuttavissa, Korte perustelee.
Jousella ammuttaessa täytyy päästä lähelle saalista. Tavanomaisin ampumaetäisyys riistaan on Kortteen mukaan alle 25 metriä. Helpointa on talvella, kun koira ajaa jänistä samoja ajoreittejä ja metsästäjä asettuu ajoreitin varrelle passiin. Jotkut harrastavat myös hiivintämetsästystä.

Aiemmin metsäkauris oli kookkain jousella metsästettävistä saaliseläimistä. Elokuun alussa metsästyslaki muuttui niin, että nyt jousella voi metsästää myös pieniä hirvieläimiä, villisikaa ja muflonia. Tämä kuitenkin edellyttää jousikokeen suorittamista.
Korte suoritti jousikokeen viime viikolla Äänemäen laskettelurinteellä. Siitä todistuksena hän sai Ala-Keiteleen riistanhoitoyhdistyksen myöntämän jousikortin, jossa komeilee numero yksi. Jousikoe on vielä sen verran uusi asia, että suorittajia oli paikalla vain kaksi.
– Uskon, että jousimetsästyksen suosio kasvaa tämän uuden lain myötä, Korte arvelee.

Eläinsuojelujärjestöt ovat vastustaneet isokokoisten eläinten jousimetsästyksen aloittamista, koska pyyntitapa on vaativa, eivätkä harhaosumat ole tavattomia.
– Jousimetsästyksessä käytetään leikkaavaa nuolta, joka aiheuttaa ison verenhukan, ja eläin kuolee nopeasti. Siitä lähdetään, että haavoittuneita ei tule. Tarvittaessa niitä etsitään jäljestävän koiran avulla, ja ihan sama voi käydä ruutiaseellakin, Korte toteaa.
Hänen mukaansa taljajousi on äärimmäisen tehokas ase, jopa haulikkoakin tehokkaampi.
Jousikokeessa ammutaan kolme nuolta 18 metrin päässä olevaan maalikuvioon, jonka osuma-alueen halkaisija on 23 senttiä. Jokaisen nuolen on vähintään sivuttava osuma-alueen ulkoreunaa. Kokeen tarkoituksena on varmistaa, että metsästäjä osuus riittävän tarkasti, eikä haavoittuneita synny.