Kesän täydeltä toimintaa

Äijänkäppyrän yrittäjä Marko Äijäläinen suosittelee muun muassa värikuulasotaa ajanvietteeksi kuivalle maalle.

Aurinkotuolissa lekottelusta ja grillimakkaran käristelystä riittää iloa muutamaksi kesäpäiväksi, mutta nykyään kesästä halutaan yhä enemmän toimintaa irti. Äijänkäppyrä Action Outdoorin yrittäjä Marko Äijäläinen kertoo, että kesätekemiseltä haetaan nykyään elämyksellisyyttä, mutta helppoutta.
– Yhä enemmän halutaan olla tekemisissä luonnon kanssa, mutta samalla vaaditaan helppoutta ja turvallisuutta. Enää ei myöskään lähdetä päiväkausiksi jonnekin yhden aktiviteetin perässä vaan halutaan nopeaa ja näppärää tekemistä.
Kysyttäessä, mitä elämysmestarille tulee ensimmäisenä mieleen sanaparista Äänekoski ja kesä niin vastaus tulee salamannopeasti.
– Vesi ja vesistö! Äänekoskella vettä on kaikkialla ja siitähän nousee mieleen kalastus, veneily, uinti ja rantapelit. Mahdollisuuksia on rajattomasti.
Kokelemisen arvoisina vesiaktiviteetteina täksi kesäksi Äijäläinen nostaa koskikelkkailun ja suppailun. Hänen mukaansa koskikelkkailu näyttää extremelajilta, joka on sekunneissa ohitse, mutta ei kuitenkaan todellisuudessa ole sitä.
– Koskikelkkailu on loppupeleissä yllättävän helppoa, mutta siinä saa kokea yli puolituntisen seikkailun, jonka muistoja puidaan vielä useilla lauteilla jälkeenpäin! Ehdottomasti kokeilemisen arvoista.

Suomeen kesän uudet trendilajit tulevat muutaman vuoden viiveellä muuhun Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan verrattuna. Äijäläinen povaa suppailusta täksi kesäksi vetovoimaista lajia.
– Se on Äänekoskella erinomainen laji harrastaa, sillä vettähän riittää.
Suppailu eli stand up paddling on Hawaiilla kehitetty surffauksen muoto, jossa surffilaudan kaltaisen laudan päällä seisotaan sup-melalla meloen tai istutaan kajakkimelalla meloen.

Pelkästään veden parissa ei tarvitse koko kesää käyttää vaan Äijäläinen nostaa kuivan maan aktiviteeteista esille paintballin värikuulapelin.
– Sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä se on mahdottoman hauskaa. Monesti naiset ovat sanoneet, että eivät lähde paintballiin, mutta lopulta he pesevät ukot lajissa sata nolla, Marko nauraa.
Aivan perheen pienimmille paintballia ei suositella ja Äijäläinen huomauttaakin, että lajista saattaa jäädä muistoksi pieniä mustelmia.
– Niitä kuitenkin usein lasketaan kilpaa pelin jälkeen.

Äänekoski on elämysyrittäjän mukaan erinomainen kaupunki kesätekemisen kannalta. Maalta ja vedestä löytyy tekemistä vaikka koko kesäksi.
– Harrastuksia löytyy aina niin isommalle kuin pienemmällekin porukalle.