Kuljettaa, vaatettaa ja jakelee

– Toisinaan tuntematon auto herättää epäilyksiä etenkin syrjäkylillä. Olemmekin teipanneet Arkapan kuljetusautot näkyvästi, jotta kenenkään ei tarvitse epäillä, millä asialla kuljettajamme tuolla maailmalla ovat, Arkapa Ky:n yrittäjä Ari Pasanen (vasemmalla) toteaa yrityksen työntekijä Jyrki Pulkkanen vierellään.

Arkapa Ky:n lajittelukeskuksen ja varaston tiloista kuuluu yrittäjä Ari Pasasen hyväntuulista puhetta. Mies saapastelee ympäri huonetta tyypilliseen tapaansa handsfreehen puhuen. Keväällä 2016 yrittäjä nosti ensimmäiset työkengät auton perään, ja nyt yrityksellä on viisi kuljetusautoa, lajittelukeskus ja liuta työkoneita ja–välineitä vuokrattavaksi.
– Meillä menee ihan mukavasti. Yrittäminen on kuin kalastamista. Välillä kala nappaa ja toisinaan taas ei, mies naurahtaa.
Paljon yrittäjä on viimeisen vuoden aikana ehtinytkin. Joulukuussa Pasanen avasi Suolahden Asemakadulle aasialaisia ruokia pullollaan olevan TAI-marketin, jonka toiminnasta vastaa hänen vaimonsa Imelda Pasanen. Alkuun myymälässä oli esillä myös työvaatevalikoima, mutta helmikuussa vaatevarasto siirtyi Teollisuuskylän tiloihin. Yritys maahantuo myös Makitan työkaluja.
– Halusin selkeästi eriyttää nämä toiminnot. Keskustan kauppa oli alkuun aikamoinen sillisalaatti, mutta nyt siellä on avarampaa. Myymälässä on työvaatteista esillä kuitenkin yhdet kappaleet joka kokoa, Pasanen toteaa.

Arkapa jakaa alihankkijana mainoksia ja kaupunkilehteä parina päivänä viikossa. Pasasen mukaan jakeluita saisi olla enemmänkin, kun kalustokin on kerta kunnossa.
– Firman jokainen auto on jakelutehtävissä noin 25 tuntia viikossa. Sen lisäksi kuljetamme asiakkaille TAI-marketin tilauksia ja muita ostoksia lain sallimissa puitteissa pientä korvausta vastaan.
– Toivottavasti kuljetuslaki vapautuu pian sellaiseksi, että voimme toimittaa mitä vain kenelle vain, yrittäjä pohtii.
Yritys työllistää tällä hetkellä Pasasen itsensä sekä yhtiökumppani Janne Anttilan lisäksi puolitoista työntekijää. Yrittäjän mukaan hyvät ja oma-aloitteiset työntekijät ovat kultaakin kalliimpia. Vuonna 2003 ensimmäisen, tietokonejärjestelmiin keskittyneen, yrityksensä perustanut Pasanen on yrittäjä joka solullaan.
– Olisihan se varmasti helpompi mennä vieraalle töihin, mutta kahdeksan tuntia töitä päivässä ei tahdo riittää minulle. Minulla on kova tekemisen vimma, Pasanen naurahtaa.