Nuoret pistävät tuulemaan

Kaisa Kääriäinen, Inka Kortelainen, Veera kortelainen, Ellaliina Aspinmaa ja Siiri Lamminniemi ovat lähteneet innolla mukaan suunnittelemaan tekemistä sumialaisille nuorille.

Sumialaiset nuoret innostuivat ensimmäisinä mukaan Äänekosken 4H-yhdistyksen Landebuusti-hankkeeseen.
Porukka pistikin oikein kunnolla tuulemaan.
– Lähdettiin mukaan, että saataisiin tänne jotain tekemistä, kun yleensä ei ole mitään. Siinä ideat lensivät, ja keksittiin frisbeegolfrata, tyttöporukka kertoo Inka Kortelaisen, 17, johdolla.
9-väyläinen frisbeegolfrata oli käytössä jo kolme viikkoa myöhemmin.
Tukea ja apua saatiin hankkeen lisäksi Äänekosken kaupungilta ja frisbeegolfyhdistykseltä sekä Sumergialta.
– Aika lailla oltiin talkoissa mukana. Maalattiin varoituskyltit ja siivottiin rataa. Ollaan myös mainostettu rataa kylällä, ja on ne ihmiset innostuneet, nuoret kertovat.
On porukassa ollut poikiakin mukana, varsinkin silloin, kun on grillailtu.
Kesälomareissut ovat toki nekin välillä karsineet porukkaa.
– Ehkä poikia pitää houkutella ruualla, tytöt naureskelevat.
Mukana on pyörinyt kaikkiaan vajaat parikymmentä nuorta. Ryhmä on kokoontunut kerran viikossa ja välistä useamminkin. Nyt mielessä on jo uusia suunnitelmia.
– Reissua on mietitty, shoppailua tai seikkailureissua. Tapahtumakin aiotaan järjestää. Inka ehdotti rantajuhlia, Kaisa Kääriäinen kertoo.
Tapahtuma on tulossa vielä tälle syksylle, ja sen suunnittelu aloitetaan nyyttäreiden merkeissä.
– Mukavinta on ollut yhteishenki ja se, että oikeasti tehdään jotain yhdessä, tytöt tiivistävät.
Landebuusti-hankkeen työntekijä Saija Bågman kertoo, että hankkeessa on varattu pelkästään esiintyjäkuluihin 1 000 euroa rahaa yhtä ryhmää kohti. Sumiaisten kaltaisia nuorten ryhmiä perustetaan jatkossa kiinnostuksen mukaan myös Suolahteen, Koivistoon, Hietamalle ja Konginkankaalle. Mukaan toivotaan ensisijaisesti yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria.
Sumiaisten nuoret ovat porukalla paitsi suunnitelleet toimintaa, myös pelailleet jalista tai käyneet mato-ongella ja tietenkin frisbeegolfaamassa. Ryhmän toiminta voi muodostua myös pysyväksi, ja kaiken kukkuraksi nuoret tutustuvat myös oman kylän yrityksiin.
Frisbeegolfin tekniikkaa nuorille opettanut Jouni Sohlman on hänkin sitä mieltä, että Landebuusti tarjoaa hyvät pohjat monenlaiselle tekemiselle.
– Nuorten kannattaisi laittaa jarruja vähemmälle ja heitellä hullujakin ajatuksia ilmoille. Niistä voi syntyä vaikka mitä, hän kannustaa.