Pasi Leikkainen lähtee opiskelemaan merenkulkualaa

Pasi Leikkainen muuttaa jo omilleen opiskelujen perässä.

Pasi Leikkainen on 16-vuotias, peruskoulunsa päättänyt äänekoskelainen nuori, joka lähtee opiskelemaan merenkulkualaa Rauman Winnovan ammattiopistoon.
Idea lähteä opiskelemaan merenkulkualaa syntyi muutama vuosi sitten, kun Pasi oli reissussa pohtinut isänsä kanssa eri ammattivaihtoehtoja. Ehdotuksia lenteli, mutta yksi niistä kolahti: merikapteeni. Reissun aikana hän otti selvää kyseisestä ammatista ja kiinnostui siitä. Yhteishaun tulessa hän pääsi heittämällä sisään oppilaitokseen.
Kouluun hakiessa ei ollut pääsykokeita eikä erikoisvaatimuksia. Perus lääkärintarkastus tulee olemaan opintojen alkaessa, mutta siitä Pasi uskoo selviävänsä.

Muuttaminen tutuu hyvältä, mutta toisaalta myös hieman pahalta.
– Onhan se kiva muuttaa omilleen, mutta kaikki pitää tehdä itsenäisesti ja perhe ja ystävät jää tänne, niin vähän haikeaa, mutta eiköhän siitäkin selvitä, Pasi toteaa.
Pasi muuttaa ammattiopiston asuntolaan, johon ei olekaan kuin muutama kymmenen metriä koululta.
Koulussa on neljä erilaista alaa, joita voi opiskella. Ensimmäinen vuosi on yhteisiä opintoja kaikille. Sen aikana käydään läpi kädentaitoja, navigointia, merenkulkutaitoja, sähköhommia ja tavallisia kouluaineita. Sen jälkeen opiskelijat päättävät mihin alalle haluavat erikoistua.
Vaihtoehtoina ovat: korjaaja, vahtiperämies, vahtikonemestari sekä laivasähköasentaja. Niistä Pasia kiinnostaa eniten vahtiperämies.

Ammattikoulun jälkeen Pasilla on suunnitelmissa jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, kouluttautuen yliperämieheksi.
Yliperämiehen tehtäviin kuuluu muun muassa laivan kuljettaminen ja sen lastauksesta vastaaminen.
– Se onkin merikapteenin jälkeen suurin kiho siellä, Pasi naurahtaa.
Merenkulkualan työ on aikalailla reissutyötä. Noin kaksi kuukautta merellä ja toiset kaksi lomalla, vaihdellen eri yhtiöittäin.
Työaikana, myös tauoilla, pitää olla valmiudessa jos jotain sattuu.
– Siitähän niitä lisiä maksetaan, Pasi kertoo.

Kesällä Pasi on ollut kesätöissä uimahallilla ja viettänyt aikaa kavereiden kanssa. Suunnitelmissa olisi vielä lepäilyä ja valmistautumista alkavaan kouluvuoteen.
Kesässä parasta on joskus suomeen osuva hyvä sää ja ihan vaan järven rannalla kävely…
– Emmä tiiä, mä tykkään talvesta, Pasi hymähtää.