”Resurssit suunnataan kriittisiin toimintoihin”

Koronaviruksen myötä myös jätteiden lajitteluohjeita on laitettu uusiksi. Valtakunnallisen uuden ohjeistuksen mukaan nenäliinat, lautasliinat ja käsipyyhepaperit tulisi lajitella sekajätteeseen biojätteen sijaan. Täyttynyt roskapussi tulee sulkea huolella esimerkiksi ristiin sitomalla tai teipillä ja viedä energiaksi menevään sekajätteeseen.

Koronavirus ja sen vaikutukset näkyvät myös jätehuollossa, kertoo jätehuoltoyhtiö Sammakkokankaan toimitusjohtaja Outi Ruuska. Jätehuolto on yhteiskunnan kannalta kriittinen peruspalvelu, jonka toimivuus turvataan myös vallitsevissa
– Pyrimme varmistamaan jätehuollon mahdollisimman häiriöttömän toimivuuden ohjeistuksien ja poikkeusjärjestelyjen avulla. Ykkösprioriteetti on tällä hetkellä kiinteistöjen jäteastioiden tyhjennys, jotta ihmiset eivät joudu ongelmiin jätteidensä kanssa.
Kotitalouksissa koronavirukseen varautuminen jätehuollon osalta vaikuttaa myös asiakkaille annettaviin ohjeistuksiin. Uuden ohjeistuksen mukaan nenäliinat, lautasliinat ja käsipyyhepaperit tulisi lajitella sekajätteeseen biojätteen sijaan.
– Noudatamme ohjeistuksissamme valtakunnallista linjausta.

Sammakkokangas ohjeistaa myös, että koronavirukseen sairastuneen jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty muovipussilla.
Täyttynyt roskapussi tulee sulkea ja viedä energiaksi menevään sekajätteeseen. Sairastuneen sisäroskakori tulee tyhjentää päivittäin ja sulkea hyvin ristiin sitomalla tai teipillä.
– Mikäli käytät oman sekajäteastian sijaan aluekeräyspistettä, vie pisteeseen vain hyvin sidottuja pusseja. Älä jätä jätettä pisteeseen, jos astiat ovat täynnä. Vie toiseen pisteeseen tai tuo pussi toisena ajankohtana.
Koronavirus näkyy myös lajitteluasemilla, johon Sammakkokangas suosittelee jätteitä tuotavan toistaiseksi vain pakon edestä.
– Kuten ihmisille on muutenkin viime päivinä ohjeistettu, vain välittömät asiat tulisi tehdä. Jos jätteitä ei ole pakko tuoda lajitteluasemille nyt, niin tuontia kannattaa lykätä. Eli esimerkiksi, jos televisio rikkoutuu tai varastoon tekee kevätsiivousta, niin nyt ei kannata tuoda tavaraa lajitteluasemille.

Mikäli kuitenkin lajitteluasemalle on tarve tuoda jätettä, tulee siitä sopia ennakkoon Sammakkokankaan kanssa.
– Seuraamme koko ajan tilannetta ja reagoimme sen mukaan, Ruuska kertoo.
Sammakkokankaalla tapahtuu paljon jätehuoltoon tähtääviä toimia koronavirustilanteen vuoksi myös muuten. Tällä hetkellä yritys pyrkii turvaamaan myös heiltä eteenpäin lähtevät jätteen kuljetukset.
– Tällä hetkellä jätteidenkäsittelylaitokset vetävät normaalisti ja ottavat hyviä määriä vastaan. Vielä emme ole ainakaan joutuneet varastoimaan jätteitä.
Jätehuoltopalveluiden turvaamiseksi Sammakkokankaan oma henkilökunta sekä asukkaille jätehuoltopalveluja tuottavat yhteistyökumppanien työntekijät on ohjeistettu huolehtimaan työturvallisuudestaan virustartuntojen ehkäisemiseksi.
– Yrityksessä on suunniteltu jo varotoimenpiteitä tulevan osalta, jotta välttämättömät jätehuoltopalvelut pystytään järjestämään siinäkin tilanteessa, että suuri osa omasta henkilökunnasta sairastuu samanaikaisesti, Ruuska vakuuttaa.