Sumiaisissa heittäydytään 1860-luvun henkeen

Pula-ajan henkeä Sumiaisissa tavoittelivat Reijo ja Hillevi Suutala sekä Pirkko Tiusanen mukanaan nuoret miehet Juho ja Veikko Nousiainen.

– Kunnan perustajat olivat aikansa rohkeita ihmisiä. Tulevaisuus saattoi silloin pelottaa. Ei varmaan tiedetty tarkkaan mitä tuleman pitää, pohtii Äänekosken seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja, sumialainen Hillevi Suutala.
Seurakunnassa ollaan tänäkin päivänä muutoksen edessä, eikä tiedetä ihan tarkkaan millaiseksi se muodostuu. Suunnitteilla on keventää hallintoa muun muassa lakkauttamalla Suolahden kirkkopiiri ja Konginkankaan ja Sumiaisten kappeliseurakunnat.
Hillevi Suutala ja Sumiaisten kappelineuvoston puheenjohtaja Pirkko Tiusanen uskovat, että kehittämistyössä nähdään nyt koko seurakunnan etu ja huomataan myös pienten yksiköiden mahdollisuudet.
– Pienten alueiden ihmisiä kuunnellaan muutosprosessissa.
– Sumiaisissa säilyy seurakuntaväen omaleimainen toiminta. Täällä on vahvaa vapaaehtoistyötä. Naisten ja miesten piirit toimivat vilkkaasti. Sumiaisten upeita kirkon ja seurakuntakodin tiloja ja tätä luontoympäristöä voidaan hyödyntää koko seurakunnassa enemmänkin.
– Alueiden erilaiset tavat säilyvät. Alueellisen työn koordinoimista varten tullaan perustamaan itsenäisiä toimintaryhmiä, kaavailevat Hillevi Suutala ja Pirkko Tiusanen.

Sumiaisten kappelikokous teki 25.3.1868 päätöksen oman Sumiaisten kunnan perustamisesta. Uuden kunnallishallinnon asetuksen toteuttamiselle oli annettu kolmen vuoden siirtymäaika. Sumiaisissa asiaa käsiteltiin useamman kerran, mutta sumialaiset vetosivat kappelikuntakokouksessaan varattomuuteen ja hylkäsivät ajatuksen omasta kunnasta. Elettiin suurten nälkävuosien jälkeisiä aikoja.
150 vuoden takaista historiallista tapahtumaa muistetaan ensi sunnuntaina Sumiaisten kirkossa kello 10 alkavassa juhlamessussa.
Jumalanpalvelus pyrkii noudattamaan 1860-luvun kirkkokaavaa ja henkeä. Virret on valittu tuolta aikakaudelta, eikä urkusäestystä ole käytössä. Toivotaan, että messuun osallistuvat pukeutuisivat mahdollisuuksien mukaan 1800-luvun tyyliin eli pula-ajan vaatteisiin.
Messussa saarnaa Sumiaisten entinen kirkkoherra Niilo Hintikka ja liturgina toimii kappalainen Lauri Pietikäinen. Historiallisen kappelikuntakokouksen päätöksen lukee Sumiaisten entinen kunnanjohtaja Esko Santala. Laulattamisesta huolehtii kanttori Päiviö Turtiainen ja unilukkarin tehtävistä vastaa suntio Kyösti Kytöjoki.
Kahvitilaisuudessa puhuu professori Pirjo Korkiakangas. Kappelineuvoston puheenjohtaja Pirkko Tiusanen lausuu ja suntio Kyösti Kytöjoki laulaa.