Varaudu talveen

AD-Autohuolto H. Kinnusen Risto Kautto kertoo, että auton kunto kannattaa tarkistaa ennen pakkaskelejä, jotta talvella autoilu olisi mahdollisimman turvallista ja toimintavarmaa.

Talvi tekee jo kovasti tuloaan ja kiristyvät pakkaset sekä luminietokset ovat kova koitos henkilöautoille. Äänekoskella toimivan AD-Autohuolto H. Kinnusen yrittäjä Hannu Kinnunen kertoo, että ennen talvea olisi hyvä tarkastaa auton kunto.
– Kaikki mikä autossa liittyy pakkaseen olisi syytä tarkastaa. Ensimmäisenä kannattaisi katsoa auton akun kunto, jotta se jaksaa toimia myös pakkasessa.
Tarkistettavien asioiden listalle nousevat myös auton nesteet ja etenkin niiden pakkasen kestävyys. Esimerkiksi kesälaatuinen tuulilasipesuneste voi jäätyessään rikkoa autoa.
– Dieselautoissa puolestaan kannattaa huomioida, että siirtyy talvilaatuun tankatessaan.

Autohuolto H. Kinnusen pihassa on käynyt alkuviikosta kuhina. Pakkasen puolelle pudonnut lämpötila ja ensimmäiset lumihiutaleet ovat havahduttaneet tielläliikkujat.
– Moni odottaa, että näkee ensimmäiset lumihiutaleet ennen kuin lähtevät vaihtamaan talvirenkaita ja teettämään autoon talvihuollon.
Mikäli auton huoltoaika alkaa lähestyä jo muutenkin, on Kinnusen mukaan auto hyvä huollattaa ennen kovimpia pakkasia.
– Huollon yhteydessä tarkastetaan auton kunto talven varalle, jotta se olisi mahdollisimman turvallinen ajaa ja toimintavarma kovimmillakin keleillä.

Suomalaiset pitävät autoistaan Hannun mukaan hyvää huolta. Huollot suoritetaan pääsääntöisesti suositusten mukaan ja erilaisiin vikoihin reagoidaan. Tiistaina Kinnusen huoltamon pihassa talvihuoltoa odotti kaiken ikäisiä autoja aina 80-luvun Mersusta tämän vuoden Hiluxiin. Yleisin Ääneseudulla huoltoon tuleva auto on 5-10 vuotias ja merkiltään Volvo.
– Kaikkiin autoihin kuitenkin pätee se sama asia siitä, että ne pitää huoltaa säännöllisesti.

Vinkkejä talviautoiluun

Varmista, että renkaasi ovat asianmukaiset ja hyvässä kunnossa.
Esilämmittämällä ehkäiset lasien huurtumista ja jäätymistä.
Varmista näkyvyys putsaamalla auto huolella lumesta ja jäästä ja käyttämällä ajovaloja oikein.
Tarkista sisäpuhaltimien suuntaus ennen ajoa.
Ennakoi ja varaa aamuiseen matkaan hieman runsaammin aikaa.
Pidä turvallinen väli edellä ajavaan – vältä turhia ohituksia.
Aja kaarteeseen maltilla. Parhaimmatkaan ajonvakautusjärjestelmät eivät auta, jos vauhtia on liikaa.
Vältä suuria nopeuksia ja äkkinäisiä ohjausliikkeitä liukkaalla.

Lähde: Liikenneturva