Vipellys on pian valmis

– Täällähän on jo ovetkin, yrittäjät Maria Väisänen (vas.) ja Virpi Peuhkurinen ihastelevat pian valmistuvan päiväkoti Vipellyksen portailla Ääneniemessä.

Uusi yksityinen päiväkoti Vipellys aloittaa toimintansa Ääneniemessä tammikuun alussa.
Rakennustyöt ovat jo loppusuoralla. Syksyn aikana järjestetään avoimien ovien päivä, jolloin on mahdollista tutustua päiväkodin tiloihin.
Vipellykseen voi jo nyt hakea Äänekosken kaupungin päivähoitopaikkahakemuksella.
Liikuntaan ja kädentaitoihin erikoistuvaan päiväkotiin tulee yhteensä 54 hoitopaikkaa 1–5-vuotiaille lapsille.
– Asiakasperheet ovat olleet kiinnostuneita. Muutama perhe on jo kertonut hakevansa meille, yrittäjä Virpi Peuhkurinen kertoo.
Peuhkurinen pyörittää ennestään Hirvaskankaalla toimivaa päiväkoti Kädenjälkeä yhdessä Maria Väisäsen kanssa. 72-paikkainen Kädenjälki on tällä hetkellä täynnä, ja asiakaspalaute on ollut hyvää. Paikkoja ei jäänyt tyhjilleen, vaikka uuraislaiset esikoululaiset siirtyivät Kädenjäljestä uuteen Hirvasen kouluun.
Äskettäin Touhula Varhaiskasvatus Oy luopui Karhunlähteelle kaavailemansa yksityisen päiväkodin rakentamisesta. Yritys rakentaa vähintään 60-paikkaisia päiväkoteja, eikä Äänekoskella ollut sen mielestä tarpeeksi kysyntää tällä hetkellä. Peuhkurinen arvelee, että Vipellyksen ehtiminen ensin voi sekin vaikuttaa asiaan.
– Meille tämä on enemmän arvokysymys ja pitkäaikainen haave. Olemme itse äänekoskelaisia. On iso asia päästä perustamaan Äänekoskelle ensimmäinen yksityinen päiväkoti.
Päiväkotiyrittäjinä Peuhkurinen ja Väisänen haluavat vaikuttaa ennen muuta varhaiskasvatuksen laatuun, eivätkä he haikaile isojen yksiköiden perään. He myöntävät, että yrittämisessä on aina riskinsä, mutta tyhjän päälle Vipellystä ei silti ole rakennettu. Tilannetta on seurattu pitkään, ja rakennuttajakin lähti hankkeeseen mukaan. Vipellys toimii uusissa tiloissa Suomen Kiinteistö- ja Rakennuspalvelu Oy:n vuokralaisena.
– En ole uskaltanut toivoa, että päiväkoti täyttyisi ihan heti. Hyvin pian olisi kuitenkin lähdettävä toimimaan vähintään 60 prosentilla, muuten vajaus näkyy taloudessa, Peuhkurinen arvioi.

Vipellys ja Kädenjälki eivät pyri eliittipäiväkodeiksi. Hoitomaksu määräytyy kunnallisen päivähoitohinnan mukaan, ja siihen vaikuttavat vanhempien tulot. Laskennalliseen hoitomaksuun lisätään yksityisen hoidon lisä, joka on 23 euroa kuukaudessa.
Uuteen päiväkotiin palkataan kuudesta yhdeksään työntekijää.
– Ensimmäisiä hakemuksia on jo tullut sähköpostiin. Kädenjäljestä siirtyy yksi työntekijä Vipellykseen, ja minäkin olen mukana käynnistysvaiheessa. Haluan ehdottomasti siirtää Kädenjäljen hengen Vipellykseen. Se on tärkeää, Peuhkurinen sanoo.